IPA SD - projekti

2. Međunarodna konferencija "Sigurnost povijesnih gradova - izazovi turizma"

Druga međunarodna konferencija „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma", u organizaciji Regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova i Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, održana u Splitu, 16. i 17. ožujka 2018, potaknula je značajan interes dionika odgovornosti za kvalitetu življenja. Na dvodnevno skupu tako su se zajedno našli predstavnici iz redova lokalne i regionalne uprave, županija, gradova, općina kao i kolege iz turističkog te gospodarskog sektora uz stručnjake sigurnosti iz redova policije, privatne zaštite i znanstvenike iz polja obrane i sigurnosti.

Više od 200 prisutnih i odaziv svih ključnih institucija, potvrda je dobrog rada suorganizatora i ugleda koji i klub IPA splitsko dalmatinska ima u zajednici i strukovnom okruženju.

Značajan broj članova IPA-e i to klubova Hrvatske sekcije, Zagreb, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Slavonski Brod, Split i sekcije Bosne i Hercegovine i klubova IPA Zapadnohercegovačka – Grude i IPA Hercegbosanska - Livno, pridružio se ovom strukovnom okupljanju usmjerenom na razvoj partnerstava u sigurnosti lokalne zajednice, sa osobitim naglaskom na očuvanje arhitektonskog povijesnog i kulturnog naslijeđa.

Stručnjaci iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Slovenije, Izraela, Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, proveli su okupljene kroz modele uspostave lokalnih partnerstava, prezentirali iskustva sa različitim oblicima ugroze i ponudili neka funkcionalna rješenja dokazana u praksi.

Uz strukovni dio, organizatori iz kluba IPA splitsko dalmatinska i Hrvatske udruge povijesnih gradova, potrudili su se nastaviti uspostavljenu praksu obilaska povijesnih lokaliteta i gradova u Splitsko dalmatinskoj županiji. Nakon prošlogodišnjeg obilaska Klisa i stare Hrvatske kraljevske tvrđave, ove godine zajedno smo obišli povijesno središte Sinja i nedavno otvoreni Muzej Sinjske alke.

Viteška igra Sinjska alka uvrštena je 2010. godine na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Foto galerija  http://www.shcconference.com/foto-konferencija-split-2018/

 

Održana konferencija Sigurnost povijesnih gradova

Nakon konferencije „Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu" organizirane u travnju 2016, upravni odbor klub IPA splitsko dalmatinska, u partnerstvu sa Hrvatskom udrugom povijesnih gradova pokreće novi strukovni projekt pa smo 31.ožujka i 1. travnja 2017, na prvoj međunarodnoj konferenciji „Sigurnost povijesnih gradova" imali priliku čuti iskustva praktičara i znanstvenika iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rumunjske, Španjolske, Slovenije, Velike Britanije, Turske i Hrvatske.

Skupu se odazvalo i 130 stručnjaka različitih profila koje povezuje vizija sigurnog okruženja u sredinama sa bogatim povijesnim i arhitetektonskim naslijeđem. Odazvali su se skupu i klubovi Hrvatske sekcije iz Zagreba, Dubrovnika, Karlovca i Slavonskog Broda, a u ime Upravnog odbora sekcije skupu je prisustvovao potpredsjednik Darko Minković. Predsjednik kluba IPA Županije hercegbosanske predstavljao je i IPA Sekciju Federacije BiH dok su iz IPA Crne Gore na skupu sudjelovala dva policijska službenika. Veliki broj članova kluba IPA SD i djelatnika PU splitsko dalmatinske iskoristili su odličnu priliku prikupiti i razmijeniti iskustva sa kolegama iz različitih dijelova Svijeta.

Kako je uz Splitsko dalmatinsku županiju, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova pokrovitelj konferencije, u ime Ministra i glavnog ravnatelja policije skupu se obratio Predrag Brkopac, pomoćnik glavnog ravnatelja. Konferenciju je otvorio dožupan Splitsko dalmatinske županije i predsjednik Odbora za sigurnost, gospodin Ante Šošić.

Iskusni policijski predavač dr. Peter Tarlow iz SAD-a zainteresirao je sve u dvorani prikazom različitih modela policijskog rada u zajednici. Glavni policijski inspektor Sttewart Brinn iz Lincolna prenio je korisno iskustvo organizacije javnog okupljanja u povijesnoj jezgri, u koordinaciji sa lokalnim institucijama i iz pozicije operativnog rukovoditelja policije u Velikoj Britaniji. Francuska praksa u Parizu tema je koju je izložio policijski ataše, glavni policijski inspektor Stephane Tijardovich dok je dr. Saša Kuhar sa ljubljanskog fakulteta za sigurnost prezentirala modele zaštite umjetnina. Protupožarna zaštita u rumunjskom povijesnom gradu Sigsihoara tema je koja je posebno zainteresirala predstavnike lokalnih vlasti i vatrogasne zajednice kako iz Hrvatske tako i prisutne iz država predavača i drugih koji su se kroz predavanje Ioan Feodor Pascu, Upravitelja baštine, UNESCO-ov odjel za baštinu imali prilike upoznati se sa suvremenim modelom dojave o požaru u uvjetima starog grada. Serge Morin, zapovjednik policijskog odjela za operativnu podršku iz kanadskog Quebecka zainteresirao je širokom lepezom događanja na javnim površinama i modelima zaštite povijesnog naslijeđa na konkretnim primjerima iz Kanade.

Iz Zagreba je na skup stigao i Alen Ostojić, predsjednik savjeta za urbanu sigurnost i predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti sa temom o praksi Zagreba u suprotstavljanju vandalskim grafitima koja po ocjeni prisutnih predstavlja interesantnu podlogu za razvoj sličnih modela u širem okruženju, posebice u povijesnim jezgrama.

Ekonomski aspekt i značaj sigurnosti destinacije u ostvarenju gospodarskih učinaka na nekoliko je dobrih i loših primjera opisao španjolski stručnjak Rand Eppich, a kako reagirati kada sve krene loše primjerima je opisala prof. dr. Zeynep Gul Unal, glavna tajnica, ICOMOS ICORP iz Turske.

Neke mjere prevencije povezane su sa suvremenom tehnologijom u poslovima zaštite i sigurnosti, o čemu je govorio Tonći Buterin iz HIKVISIONA Hrvatska. Iz PU SD i kluba IPA SD svoj doprinos su kao predavači i praktičari dali Marko Doljanin, Paško Ugrina i Slobodan Marendić.

Uz stručni dio skup je kao i svako IPA okupljanje imao i dimenziju druženja, stvaranja mreža prijateljstva i širenja kulture partnerstva u kojem svi preuzimaju benefite zajedničkog rada za dobrobit zajednice.

Iz Hrvatske udruge povijesnih gradova pobrinuli su se da petak popodne prije zajedničke večere provedemo u duhu konferencije. Naime, obilaskom tvrđave Klis sve ono što smo na konferenciji slušali kao da je zaživjelo. Fortifikacije, uskočka straža i osmatračnice kao dio povijesnog blaga izravno povezanog sa sigurnosti ostavili su izuzetan dojam na goste iz Europe i Svijeta. Izvanredan sunčan dan omogućio je i fascinantan pogled na Split, a streljački trening lukom i strijelom pod vodstvom Kliških uskoka upotpunio je doživljaj.

Odjek konferencije u stručnom okruženju ali i javnosti potvrdio je pogođenu temu i vrijeme. Svakako najveći dobitak je saznanje i potvrda potencijala IPA SD i HUPG u organizaciji ovako kompleksnog i zahtjevnog događanja, kao zalog za razvoj i širenje dobrih partnerstava u interesu zajednice u kojoj živimo.

   

Sigurnost povijesnih gradova 31.3.-1.4.2017.

www.shcconference.com

   

Evaluacijski upitnik/ Stručni skup 8.4. - rezultati

Sudionici stručnog skupa IPA SD - "Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu", 8. travnja 2016. ocijenili su organizaciju i značaj rasprava na predložene teme. Rezultati predstavljeni u PDF publikaciji podloga su za aktivnije angažiranje potencijalnih partnera u sigurnosti životnog okruženja.

Publikacija: EVALUACIJSKI_UPITNIK-_VIJEA-REZULTATI.pdf


 


   

Održan stručni skup - Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu

U kongresnoj dvorani splitskog hotela „Dalmina", 8. i 9. travnja 2016. u organizaciji regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska, održan  je stručni skup na temu „Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu".

Skup organiziran uz potporu Odbora za sigurnost - Splitsko dalmatinske županije, okupio je više od 100 zainteresiranih, a teme predstavljene u najavi i pismu namjere upućenom lokalnoj zajednici početkom 2016. potvrdile su se kao zanimljive i korisne u planiranju sigurnijeg, dakle kvalitetnijeg životnog okruženja.

U dva su dana polaznici dobili korisne i u svojoj praksi primjenjive informacije o modelima lokalnog partnerstva u EU, praksi u Republici Hrvatskoj i posebno u Splitsko dalmatinskoj županiji.

Posebnosti slovenskog modela, korisne primjere iz domaćih iskustava Splita, Solina i Varaždina kao i zanimljivo rješenje zaklade za prevenciju „Sveti Mihael" u Varaždinskoj županiji,predstavili su predavači prvog dana.

Drugi dan je prof. dr. Gorazd Meško  sa slovenskog sveučilišta iz Maribora ( Fakulteta za varnostne vede ), predstavio programe prilagođene edukaciji stručnjaka urbane sigurnosti u EU i Sloveniji, a prof. dr. Josip Kasum sa splitskog sveučilišta ( Odjel za forenzičke studije ) programe forenzičkog studija u Splitu.

Skupu su se odazvali predstavnici Splitsko dalmatinske županije, gradova Splita, Solina, Trogira, Sinja, Makarske i Livna te općine Gradac, Brela, Klis, Marina, Okrug, Podgora, Tučepi, Zagvozd kao i tvrtke koje sudjeluju u skrbi o sigurnosti lokalne zajednice Plovput, AD Plastik, Cemex, Tehnomobil, Croatia osiguranje.

Predstavnice Prekršajnog suda u Splitu, Turističke zajednice Splita kao i zapovjedništvo Vatrogasne brigade Splita upotpunili su listu partnera zainteresiranih za razvoj projekta lokalnog partnerstva u sigurnosti.

Hrvatska sekcija podržala je skup dolaskom u jakom sastavu, predvođeni predsjednikom Miljenkom Vidakom, a dr. med. Davor Čorak, voditelj preventivnih projekata Hrvatske sekcije predstavio je nove proizvode sekcije.

Da bi IPA okupljanje bilo uspješno, uz odaziv upravnog odbora Hrvatske sekcije značajan je doprinos kluba IPA Međimurje koji zaslužuje posebno mjesto kada mi u IPA SD glasno promišljamo o krilatici Servo Per Amikeco, kao i klubovi iz Bosne i Hercegovine: IPA Županije hercegbosanske – Livno te IPA Županije zapadnohercegovačke – Grude uz dobrodošle predstavnike IPA Sekcije Crna Gora i Slovenije.

O stručnom dijelu više će reći  analiza rezultata provedene evaluacije dok je dojam u razgovorima i kontaktima nakon skupa više nego pozitivan.

Regionalni klub IPA splitsko dalmatinska predstavio se kao zainteresiran partner koji baštini i zajednici u korist nudi znanja i vještine svojih članova, bogatstvo stečeno u predanom radu na poslovima sigurnosti.

I ovom prilikom članovi kluba i djelatnici PU splitsko dalmatinske odazvali su se pozivu kluba, aktivno sudjelovali u organizaciji i realizaciji te odlučujuće utjecali na ocjenu uspješnosti.

Uz radni dio, predstavnici klubova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Crne Gore pronašli su vrijeme i za ugodno druženje, razmjenu iskustava i planiranje novih projekata

 

Foto galerija

   

Stranica 1 od 2

Regionalni klub IPA SPLIT
Trg Hrv. bratske zajednice 9
21000 SPLIT

Tel: +385 21 307-131
Fax: +385 21 307-361

Email: ipa.split@gmail.com


Pristupnica

ISPUNITE pdf PRISTUPNICU I POSTANITE ČLAN NAJVEĆE UDRUGE POLICAJACA NA SVIJETU !