Aktivnosti

Aktivnosti članova IPA SD

Petnaestu godinu rada kluba, uz domaćinstva realizirana kroz projekte - konferencija „Sigurnost povijesnih gradova„ u travnju i V. turnir  u streljaštvu u svibnju 2017,  IPA SD obilježava i sudjelovanjem na događanjima u organizaciji klubova prijatelja.  Tako smo u svibnju pomogli kolegama iz IPA Dubrovnik koji u predsezoni tradicionalno realiziraju uspješan projekt „IPA Dubrovnik friendship weeks“, dok je lipanj obilježilo gostovanje na dva IPA malonogometna turnira.  

Naime, 3. lipnja naše dvije ekipe pridružile su se klubu Sekcije BiH – IPA Županije zapadnohercegovačke na već četvrti put organiziranom malonogometnom turniru u Posušju. Uz IPA splitsko dalmatinsku ( dvije ekipe ), Hrvatsku sekciju predstavljali su i IPA Vukovarsko srijemska (pobjednici turnira ) i IPA Zagreb.

Prilika za novo druženje uspješno je organiziran malonogometni turnir IPA Zagreb, održan 16. lipnja u Zagrebu na kojem je sudjelovala i momčad IPA splitsko dalmatinske.

Nastavak sportskih događanja kvalifikacijski je turnir „Josip Jović“ u Aržanu, 27.6.2017. Kao i dosadašnjih godina klub IPA SD pomaže u organizaciji i u skladu sa mogućnostima potpora smo Udruzi policajaca branitelja – Imotski.

Široku lepezu aktivnosti našeg kluba upotpunjuje stručni rad i sudjelovanje na konferencijama na teme iz domene menadžmenta i sigurnosti. Ove godine, 11.lipnja, na konferenciji u Neumu predstavljen je zbornik radova dvanaeste međunarodne konferencije „Menadžment i sigurnost“ u kojem su objavljena i dva stručna rada naših članova. U navedenom zborniku, od 2013.godine je uz potporu kluba IPA splitsko dalmatinska objavljeno 13 radova.

Više na:

http://www.ipa-dubrovnik.hr/

http://www.ipa-zagreb.hr/

http://www.ipa-zzh.com/

 

IPA SD - Newsletter IPA IAC

Petanestu godišnjicu kluba IPA splitsko dalmatinska obilježava aktivno, a da smo prisutni na međunarodnoj razini potvrda su i članci objavljeni u redovitoj PDF publikaciji - Newsletter, IPA međunarodnog administrativnog centra.

Konferencija Sigurnost povijesnih gradova i V. međunarodni turnir u preciznom streljaštvu, produkt su timskog rada članova i prijatelja kluba, prepoznat od brojnih sekcija ( Njemačka, Slovačka, Češka, Bosna i Hercegovina, Kanada , Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Crna Gora, Velika Britanija ) čiji su predstavnici ove godine sudjelovali na događanjima u organizaciji kluba.

Biti dobar domaćin u Splitsko dalmatinskoj županiji  i rado viđen gost na brojnim IPA događanjima kojima se odazivaju naši članovi, način je razmišljanja i funkcioniranja kluba IPA SD.

www.ipa-iac.org

http://www.ipa-iac.org/newsDetails.php?newsId=700

http://www.ipa-iac.org/newsDetails.php?newsId=698

   

V. IPA SD turnir u preciznom streljaštvu - 22 ekipe

U godini u kojoj se obilježava petanestogodišnjica osnivanja kluba i sudjelovanja u radu Hrvatske sekcije,  RK IPA splitsko dalmatinska ustrajno ostvaruje ambiciozan godišnji plan. Od početka godine i stručnog rada u prostorijama kluba, gostovanja na Sveučilišnom odjelu forenzike i radionicama u suradnji sa Autoklubom Split, potpore autorima na konferenciji Menadžment i sigurnost 2017, tradicionalnog  maskenbala i kreatativnog partnerstva sa Hrvatskom udrugom povijesnih gradova koje je početkom travnja rezultiralo uspješnom prvom međunarodnom  konferencijom Sigurnost povijesnih gradova, u organizaciji kluba, 6. svibnja 2017. održan je jubilarni peti međunarodni turnir  u preciznom streljaštvu.

U Stobreču se okupilo 72 natjecatelja, predstavnici 6 sekcija i 10 klubova kojima su se pridružili predstavnici MUP-a Županije Hercegovačko neretvanske iz Mostara te strijelci SJP BATT Split, II. PP Split i PGP Trilj.

Njemačku sekciju predstavljao je klub IPA Stuttgart ( dvije ekipe ), Slovačku IPA Banska Bistica, Češku IPA Trinec, Bosnu i Hercegovinu uz MUP ŽHN i klubovi  IPA Županije zapadnohercegovačke – Grude (tri ekipe ), IPA Županije hercegbosanske – Livno ( dvije ekipe ) i IPA Bijeljina, klub IPA Strijelac predstavljao je sekciju Crne Gore dok su iz Hrvatske nastupili klubovi Zagreb, Međimurje, i Split ( tri ekipe ).

Ekipe MUP-a  ŽHN iz Mostara, IPA Bijeljina ( BiH ) i IPA Banska Bistrica ( Slovačka ) ove su godine po prvi put sudjelovali na turniru i tako pomogli proširiti ideju sportskog  okupljanja kolega, organiziranog sa ciljem unaprijeđenja vještina i razvoja međunarodnih poveznica profesionalaca sa sličnim iskustvima radne svakodnevice.

Uz vještinu ciljanja i rukovanja oružjem, odgovoran odnos prema disciplini na strelištu uz aktivnu potporu suorganizatora iz SK Centar i instruktora PU SD, pomogao je da natjecanje i ovaj put sigurno privedemo kraju podjelom medalja i pehara u tri kategorije, žene, muškarci i timovi.

U konkurenciji deset natjecateljica zlato je pripalo Jeleni Božić, IPA SD dok su ove godine srebro i bronca otišli u Bosnu i Hercegovinu. Srebrena je naime Jasmina Halapić iz kluba IPA ŽHB – Livno, a brončana Mila Anić, IPA ŽZH – Grude.

U muškoj konkurenciji,  nakon raspucavanja za plasman od drugog do  četvrtog mjesta završna je serija odlučila o srebrnoj – IPA Zagreb, Željko Krpan i brončanoj medalji - IPA Split, Stipe Barać, dok je četvrto mjesto pripalo Predragu Rakiću iz kluba IPA Bijeljina.

Najsjajnije odličje u muškoj konkurenciji pripalo je policijskom službeniku, članu IPA Banska Bistrica iz Slovačke, Adrianu Eliašu. Adrian je sa svojim timom po prvi put na turniru u Splitu, a vještina koju su pokazali sva tri natjecatelja iz Slovačke unaprijedila je kvalitetu turnira.

Ipak, ove godine za medalju u konkurenciji timova trebalo je malo više. Rezlultati su malo izmješali raspored na tablici ali tu su neki već poznati osvajači medalja sa protekla četiri izdanja turnira. Poslovično više nego dobri, pobjednici prvog turnira iz 2013. IPA ŽHB – Livno ove su godine srebreni, prošlogodišnji pobjednici IPA Zagreb nose broncu, a treći iz 2016. ove godine u Podgoricu odnose najsjajnije odličje i pobjednički pahar  – IPA Crna Gora.

Ekipa IPA SD ove je godine bez medalje ( peto mjesto ), a da konkurencija bude još i jača pobrinuli su se Slovaci sa rezultatom koji ih dovodi na četvrto mjesto pa će priprema za šesto izdanje, od svih natjecatelja tražiti i dodatan trud što je poseban sportski izazov.

Nakon natjecanja i prekrasnog sunačanog dana, večer je vrijeme za druženje uz kuhinju i ponudu pića restorana u hotelu Fanat. Nešto opuštenije izdanje natjecatelja uz klapu PU SD Sveti Mihovil, dok je oružje na sigurnom, garancija je za dobru zabavu i razmjenu iskustava iz rada klubova, policijskih poslova i neobaveznih tema koje potvrđuju zajedničke interese. Lijepa praksa razmjene klupskih suvenira i zahvalnice sudionicima, nastavljeni su i ove godine uz važan doprinos voditeljice  - prijateljice kluba, novinarke i urednice Sandre Barčot.

Petnaest godina od osnutka kluba i peta godina turnira prilika je za zahvaliti zaslužnima za uspješan projekt, a to su ove godine SK Centar Split, instruktor Joke Matković i neumorni Jadranko Rusić.

Posebne plakete jubilarnog turnira dodjeljene su najboljim strijelcima u muškoj i ženskoj konkurenciji u kategoriji – natjecatelj/natjecateljica izvan Hrvatske sekcije, Jasmina Halapić IPA ŽHB Livno ( BiH ) i   Adrian Eliaš IPA Banska Bistrica ( Slovačka )

U konkurenciji natjecatekj/natjecateljica iz redova Hrvatske sekcije plakete su dodjeljene Jeleni Božić IPA SD i Željku Krpanu iz kluba IPA Zagreb.

Potpora turniru ovje je godine i Splitsko dalmatinska županija pa je posebnu plaketu primio pročelnik Damir Gabrić.

Na kraju dana, a nakon sudjelovanja u natjecanju, protokolarnim aktivnostima predstavnika Upravnog odbora Hrvatske sekcije, dodjele medalja i zahvalnica, plaketu jubilarnog turnira primio je i pravi prijatelj turnira na kojem sudjeluje od prvog izdanja, glavni tajnik Hrvatske sekcije Željko Turk.

Vrijednost ovog okupljanja i ostvareni su kontakti, uspostavljene veze i potaknuto planiranje. Na marginama natjecanja i druženja,  dogovarana su sudjelovanju klubova na rujanskom turniru IPA ŽZH u Širokom Brijegu, hodnji u organizaciji IPA Stuttgart krajem lipnja, streljaštvu u Danilovgradu IPA Crna Gora i drugim zanimljivim aktivnostima po ključu – za svakog po nešto.

Foto galerija

   

Dr. Peter Tarlow na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti

Suradnja Sveučilišnog odjela za forenziku u Splitu i reginalnog kluba IPA splitsko dalmatinska, gostovanjem dr. Petera Tarlowa na predavanju 29. ožujka 2017. dostigla je novu, višu razinu. Zanimljivom predavanju odazvalo se više od 50  studenata, djelatnika sveučilišta, policijskih djelatnika i članova IPA-e.

I sam predavač očito je bio inspiriran kombinacijom i zainteresiranošču prisutnih pa je predavanje potrajalo dugo iza predviđene satnice. Dotaknuo se Tarlow niza važnih tema, od utjecaja sigurnosti na kvalitetu življenja, ekonomiju i posebice turističku djelatnost kao jednu od najvažnijih svjetskih gospodarskih grana. Posebno je pak naglasio  potrebu razvoja dvosmjerne komunikacije između zajednice i policije, ističući važnost promocije sigurnosti kao zajedničkog rezultata svih dionika i pozitivnu ulogu policije kao odlučujuće snage organizirane zajednice.

Nakon predavanja domaćini sa odjela forenzike upriličili su obilazak dijela fakultetskih prostora u kampusu i Sveučilišne knjižnice uz zajednički objed u suvremenom studentskom restoranu.

Prije rastanka pozvali smo naše prijatelje sa forenzike da se pridruže konferenciji „Sigurnost povijesnih gradova" gdje će se uz dr.Tralowa iz Sjedinjenih Američkih Država,  čuti iskustva predstavnika policijskih službi i partnerskih institucija iz devet svjetskih država.

   

Turnir u briškuli - svi su zlatni

Kartaški turnir u briškuli svake je godine nova prilika za okupljanje kolega koji provode umirovljeničke dane i aktivnih koji sa zadovoljstvom pronađu trenutak obnoviti uspomene i odmjeriti vještine sa iskusnijim.

U duhu IPA-e kroz tri ugodna dana, čuli smo neke zaboravljene detalje iz povijesti splitsko dalmatinske policije, svjedočili vještini promišljanja u kartaškom nadmetanju i zadovoljstvu, jednakom kod pobjednika i kod onih koji o medaljama razmišljaju za sljedeću godinu.

 

   

Stranica 7 od 40

Regionalni klub IPA SPLIT
Trg Hrv. bratske zajednice 9
21000 SPLIT

Tel: +385 21 307-131
Fax: +385 21 307-361

Email: ipa.split@gmail.com


Pristupnica

ISPUNITE pdf PRISTUPNICU I POSTANITE ČLAN NAJVEĆE UDRUGE POLICAJACA NA SVIJETU !